mandag den 9. oktober 2017

Formering af jordbær

Jordbær formeres let, ved at tage udløberne fra 1. års planterne (dvs. fra de planter, der sidste år blev sat som stiklinger) så snart de viser sig og lægge dem i potter med jord, således at udløberne kan sætte rod i jorden og starte den nye plante så hurtigt som muligt.
Stiklingen kan holdes på plads med en sten

Når stiklingen har fået rødder (ryk forsigtigt i planten for at se om den sidder fast) klippes stænglen over, så der ikke længere er forbindelse mellem moderplanten og stiklingen

De ældste blade kan klippes af så bladmasse og rod passer sammen i størrelse

Vi har sorter af:

 Honeoye, tidlig og syrlig
Polka, mellem, velsmagende og højtydende
 Senga Sengana, mellem, velsmagende


Stiklingen kan selv sætte en udløber, men det vil tage for meget energi fra stiklingen, 
så derfor knibes den lille ny udløber væk så snart man opdager den.

Væk med udløbers udløber

Rødderne vokser hurtigt ud af pottens bund, hvis de står på jorden, så må stikling med jord lige tages ud af potten og ind igen, evt. med lidt ekstra jord i bunden ellers kan de gro fast. Sker det at de gror fast, ødelægges rødderne når man flytter potten og det er uhensigtsmæssigt, da vi jo gerne skulle bevare rødderne intakte. 

Nu har de nye jordbærplanter godt ved og de kan stå i potten indtil de kan plantes ud på blivestedet, gerne sidst i juli eller i begyndelsen i august. Så får man fine og kraftige planter året efter.

De resterende udløbere, der ikke skal bruges til nye planter, klippes alle af, således at første-års planterne ikke skal bruge energi på at udvikle udløberne til nye planter.

Vi var til fødselsdag i familien forleden dag og jeg havde bl.a. taget 10 nye jordbærplanter med i en æske, og det blev hun rigtigt glad for, så jeg håber hun får stor fornøjelse med dejlige jordbær til næste år.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar